La lluita per la Sanitat Pública i Universal és també la lluita antifeixista

Last modified date

Comunicat de CAS sobre els greus esdeveniments ocorreguts en la manifestació de Madrid

A la manifestació convocada avui a Madrid, junt a altres 60 ciutats i pobles de tot l’Estat per la Coordinadora antiprivatització de la Sanitat (CAS), s’han produït greus esdeveniments que, una vegada més, posen en dubte el paper de la policia. De nou, assistim a comportaments per part de les «forces de l’ordre» de protecció cap als feixistes i d’agressió cap a manifestacions pacífiques.

Poc abans de les 12 del matí, hora prevista per a l’inici de la manifestació, comunicada i permesa per la Delegació del Govern, van irrompre en la mateixa dues desenes d’integrants del grup neonazi Bastió Frontal, amb la seva indumentària característica i amb actitud provocadora. Entre ells es va poder reconèixer a diversos integrants de l’acte d’exalçament de la Divisió Blava celebrat recentment.

Recordem que aquest grup ha estat considerat per la mateixa policia com el més agressiu dels existents, entrenat en arts marcials i que practica la violència criminal als carrers, assetjant i agredint a menors immigrants. Aquest grup es declara seguidor dels feixistes grecs Alba Daurada, condemnats per diversos assassinats.

Quan les persones representants de CAS van comunicar a la policia la gravetat de la situació i la necessitat ineludible que actués per a dissoldre’ls i impedir la seva presència en la manifestació, l’acord va ser que els agents els mantindrien confinats al carrer Aduana, mentre la manifestació iniciava el seu recorregut pel carrer Peligros cap al Carrer Alcalá.

Quan la manifestació havia avançat uns centenars de metres pel carrer Alcalá, es va poder comprovar que el grup neonazi estava situat ja en la confluència del carrer Peligros amb Alcalá, sense que la policia fes res per impedir el seu avanç.

Davant aquesta situació d’incompliment dels acords per part de la policia, d’indefensió flagrant de la manifestació i de l’actitud permissiva dels agents amb els feixistes, el servei d’ordre de la manifestació va tornar sobre els seus passos per a intentar contenir i dispersar als feixistes i assegurar així la protecció de la manifestació.

La intolerable actitud de la policia va ser la de protegir els feixistes i carregar a empentes contra els nostres companys i companyes. Es van viure moments de gran tensió en els quals les violentes empentes dels agents van fer caure a terra a diverses persones que van patir cops diversos. Moltes altres, persones majors, van fugir d’una violència totalment inesperada.

En aquests moments va ser detingut el nostre company Santiago de la Esglesia, secretari General del sindicat CGT SOV del sud de Madrid. En el moment d’escriure aquest comunicat, Santi ha estat posat en llibertat amb càrrecs.

Quan es va recriminar a la policia la seva actuació, la resposta va ser que «ells també tenien dret a manifestar-se i que el seu deure era protegir-los». Aquestes afirmacions són absolutament inacceptables ja que, precisament, la comunicació a la Delegació del Govern té per objecte evitar la confrontació entre manifestacions de signe contrari i assegurar el lliure i segur exercici del dret de manifestació en un lloc i a una hora determinada per part dels qui el comuniquen i, en aquest cas a més amb confirmació explícita per part d’aquesta Delegació.

La Coordinadora antiprivatització de la Sanitat, denúncia davant l’opinió pública – la Llei Mordassa fa que la nostra hipotètica denúncia judicial sigui lletra morta enfront de la paraula de la policia – la vulneració flagrant del dret de manifestació que ha patit per part de la Delegació del Govern, la detenció arbitrària de qui pretenia garantir la seguretat de la manifestació davant la inacció flagrant de la policia i les agressions patides per diferents integrants del servei d’ordre de la manifestació per part del cos armat.

CAS, se suma així a les nombroses veus que denuncien els atacs sistemàtics i impunes per part dels aparells de l’Estat als drets fonamentals de membres d’organitzacions populars o persones individuals que expressen la seva indignació davant l’atropellament sistemàtic dels seus drets laborals i socials i per condicions de vida insuportables.

Avui ho hem viscut en les nostres carns, precisament quan denunciàvem el desmantellament planificat de la sanitat pública per a assegurar els beneficis de la sanitat privada i del capital, amb la connivència dels governs autonòmics i estatal de tots els colors polítics.

Exigiríem la destitució del Delegat del Govern a Madrid si creguéssim que existeix alguna cosa semblança a la dignitat o al sentit de la justícia en els nostres governants. Estem convençuts que no és així.

No ens callaran ni ens detindran; al contrari, les raons per les quals lluitem són encara més fortes. Envoltarem a Santi de tota la nostra solidaritat i el nostre agraïment per digne comportament i pel seu sacrifici.

Share